Monday, December 20, 2010

0142: Aku masih berjuang...

Maaf...buat semua yang aku sayang...membuat semua risau tentang apa yang terjadi....Hanya DIA tahu apa yang ada dalam hati aku sekarang....air mata itu telah berhenti...

Last week after all those DRAMA kat SJMC, aku gi jumpa Tok Wan lagi...with my HaCHI...thanks sayang...rushing from Kemaman for me...My Kazen, Damien, Abang G...tq so much...maaf buat semua orang kelam kabut that nite....

Buat somebody yang tujukan benda ini untuk aku...aku tak tahu apa niatmu...Kalau cinta yang kau pinta, maafkan aku....Aku bukan untukmu...berhentilah berharap pada aku yang bukan sesiapa ini...aku bukanlah seorang yang kaya...jauh sekali orang yang sempurna...aku tak punya apa-apa yang boleh diberi...aku cuma ada sekeping hati....buat dia yang Allah telah tentukan untukku nanti..entah siapa...cuma doaku...Allah itu tahu hatiku dan DIA pasti ada jodoh yang terbaik untuk diriku....dan aku hanya ingin DIA bukakan jalanNya seluas-luasnya untuk aku dan dia...kalau bukan di sini...di sana pasti ada untukku...Sedarlah....biar kau sakiti aku sampai akhir nyawa aku pun...dan selagi aku masih waras aku tak kan pernah cinta pada manusia yang buta makna cinta...bila aku cintakan seseorang aku minta pada DIA untuk tunjukkan aku jalanNya...dan aku yakin padaNya...DIA sentiasa ada untukku walau aku diuji sebelum ini....Terima Kasih Allah atas kasihMu...KasihMu telah menunjukkan jalan yang terbaik untukku...Alhamdulillah....

Lepas aku jumpa Tok Wan aku balik kampung...for one week...kami buat Yaasin dan Tahlil 15/12/2010 kat umah Kak Teh. Sebelum start majlis aku berkejar balik ke rumah nak ambik abah dengan mak....and another incident happen...U really want to kill me???....masa aku tengah corner keter aku kene tolak...aku hampir terbabas celah pokok kelapa sawit...n tepi that pokok tu ada parit....Allah itu lindungi aku dan Wawa (my anak sedara). Bila keter aku dah di jalan balik aku cepat-cepat on CD Yaasin. Bukak tingkap keter and aku jerit "KELUAR!!!!!"...terketaq anak sedara aku...maafkan Achik....sampai umah aku bagitau mak dan abah...adik aku pun ada time tu...CD Yaasin aku biarkan terpasang dan aku masuk umah mandi lagi sekali dengan air yang Tok Wan bagi...SMS Tok Wan...he helps me from jauh...marah sungguh aku...kalau apa-apa jadi tadi...n sumthing happen to my Wawa...aku takkan maafkan KAU sampai mati!!!...

My body is in pain...muka aku pucat jer...aku tahan...dont want my family to be more worried...masa orang baca Yaasin aku ternangis jugak...sakitnya...terasa badan dicucuk-cucuk....jantung berdegup kuat....aku tahan...ikut diorang baca dalam hati sebab badan kotor that time....Syukur...kenduri hari tu semua habis....this is one of the ikhtiar....aku berserah pada DIA. Apart from that aku amalkan a few doa n ayat untuk mendinding diri....Then on Friday berkejar balik KL...sampai umah kat Putra Heights...all of sudden i feel very weak...so take a nap kejap after mandi...and aku demam kuat...xleh bangun...body shivering....selsema and pening tak ingat...call my boss...he terkejut...laaaaaaa.....bukan dah balik berubat?...

MC again that day....gi klinik...x panas sgt....my body aching tak hingat!...the next day pun tido ja...tapi dah rasa ok sikit...aku gi kejer...tapi masa kat opis semua dok pakat tegur...my face was very pale...and i be there half day....to clinic again...for fever...balik makan ubat n tido...semua kat opis yang baik dengan aku dok pesan macam2...they even ask me to take another long leave...even few people sponsoring helps to bring me to the place untuk berubat...Dino, si Siku Biru even bagi aku Yaasin...Terima kasih semua...tak sangka ramai orang sayang kat aku sebenarnya....Hari nie aku rasa much more better...want to go to work...banyak benda yang aku hilang...buat orang itu....biar aku dah maafkan kau...tahukah apa yang aku telah hilang???...kau takkan pernah faham sebab hatimu hitam....aku takkan berhenti berjuang...Hati, jiwa dan Roh ini milik Allah Yang Satu...Hanya DIA yang berhak ke atas diriku...dan andai umur ini hanya di sini...aku puas kerana aku tak pernah mengalah....

[ Buat my keluarga, My Hachi, kawan-kawan....terima kasih semua....atas semangat dan Doa....Maafkan aku andai ada salah dan silap...i luv u all...tanpa kalian aku tak mungkin sekuat ini...Buat My Hachi...tq so much....be there for me... ]

Saturday, December 11, 2010

0141: Buih Hitam

Bismillahhirrahmanirrahim.........

Aku mulakan posting ini dengan lafaz bismillah pada DIA-ALLAH yang sentiasa melindungi aku....Alhamdulillah sejak balik dari umah Tok Wan i can have better life walau sumtimes still rasa...but aku nie kan tabah orangnya...eheks...pasan!!!!...

Recovering is not easy...some of the benda inside me is the benda yang dah 10 tahun lebih inside me......words cant describe what i feels n suffers...namun insyaAllah hati ini masih tetap percaya dugaan ini untuk menguji betapa tabahnya aku sebagai Khalifah Dia....InsyaAllah....

Hari Khamis petang...actually since tengah hari i am feel week n week...thought could be that thing is melawan inside me. Dah minum and amalkan apa yang dipesan Tok Wan. Alhamdulillah...seems ok...just proceed to work la...sebab aku kan masuk kejer pukul 7 petang....OTW driving is really hard for me..my hand n right leg bit by bit start rasa numb...and i cant feel my hand...my office not even 1 km ...and me is driving kat Federal hiway yang masa tu quite crowded...keter belakang keeps hon kat aku...sebab aku main brek...nope...i cant control it....sambil baca few ayat suci...at last sampai jugak aku kat ofis. My energy lost cam udara. All of sudden i cant even feel myself...cant even moves my jari....it is actually early 30 minutes before i starts my shift...at the end i call my Hachi...he is in Kemaman...lucky crew boat cancelled sbb ombak ganas...nak tak nak i call my boss...

-Boss, help me....it is really painful...help me...i am at lobby, inside my car near the lift

My boss was very shocked to hear my weak voice...

-Naa, please calm...dont cry i come down now!..

He is coming...seing me pale....sweating menahan sakit!...my whole body shaking.....and i cant breath...

He brings me to clinic near my office. The Dr is also wonder...my lung, my throats, my BP and my i am not fever...but i cant breath...at last he writes me referral letter...and we are now on the way to SJMC, i choose there because they have my history....

Once there, need to wait for Dr to come...and while all the nurses is taking my BP n
weight n checking on my oxygen....all are normal...they make weird face though...thay can see i am in pain...so DRAMA!!!...

Then they asked me to rest at one bed...at that time feel ok a bit...so i am sembang dengan my boss...have a laugh sikit...cooling myself of what will be next?...then tetiba i am coughing...bad ones...n i am muntah....nothing from my stomach just air...padahal aku makan sebelum mai kejer....white clear thick liquids...and they kejarkan myself to ER....

Waiting for the dr..dr malay dr comes...i think he is near 50 dah...he marah me ...

-Dah besar takkan takleh bagitau sakit kat mana...

My whole body is in pain...and i cant tell you no matter how hard i am shouting in my heart!!! Hahahahahahahaah!!!!...at the end dr tu bagi aku ubat penenang n panadol...not even 5 minutes i am fine...just like normal...so fed up...not going to let them admit me...i asked the dr that i want to go back...my bro from Banting comes...after my kazen called him...my Hachi keeps calling...kesian my boss n Kazen..kene kelam kabut...Tok Wan suruh datang malam tu...but to be honest...i know this thing inside me is not sumthing ringan...my instinct telling me that i will sesat again...takkan nak susahkan my kazen n my bro...diorang kejer esok...so my promise is aku pegi esok...dah bgtau Tok Wan pun...

My Hachi on the way...will fetch him early morning...aku tido umah Amy that nite...entah naper i need someone to talk with....having chat n kemudian amik my Hachi....

Petang pegi umah Tok Wan...and i am sesat..i am at the right toll...but the simpang n signboard not there...really not there...at last after quite an hour round Kajang...aku benti...lepas ngamuk kat my Hachi gak...aku nampak la...dia x percaya...hmmmmm...tarik napas..baca Bismillah..call abg Rasyid...he guide me...and with one instruction...Alhamdulillah...aku sampai gak umah Tok Wan...4 jam lebih di sana...Tok Wan cerita la apa yang dia tak cerita sebelum nie...sebab dia takut aku takut..kang akan buat that thing lagi kuat...InsyaAllah...aku tabah orangnya..aku tak nangis...cuma tu la...that person wants me...but why must that way???...Jodoh bukan di tangan manusia...kalau dia datang dengan baik pasti dengan baik aku terima...Alhamdulillah...kami hanya akan pulangkan...bukan membalas...benda nie berat...betul-betul ingin aku seksa dan hilang upaya diri....Alhamdulillah rezeki aku dengan Tok Wan...syukur...

The next day....aku tetiba demam...sms Tok Wan bgtau...x lama lepas tu aku minum air yang Tok Wan bagi n mandi...n.....there are black bubbles comes out from my self...some of it berangkai n bertukar jadi jarum hitam yang aku selalu nampak..........and the pain semakin hilang...terasa macam ada udara panas yang keluar from my body...dah bgtau Tok Wan about it...even my fren see the bubbles...percaya atau tidak??? terpulang...

Hati ini masih mampu maafkan...biarlah...percayaku hanya pada DIA...DIA akan menjaga aku...Tok Wan pulangkan kembali barang yang dihantar bukan kerana kami ingin membalas...biarlah dia kembali pada tuannya yang sememangnya tahu....
Ya Allah....dugaan ini memang berat...namun kau kurniakan aku kasih dan sayang dari semua insan keliling aku....terima kasih Allah atas kurnia ini....Andai ini akhirnya pun aku redha kerana aku tidak menyerah kalah...

[ My Hachi...tq so much....My boss Damien...tq so much...tq yang tak terhingga adalah untuk Kazen aku...she helps me a lot...my Family..tq so much...My Mum n abah...doa kalian adalah yang paling penting bagiku...to all my close frens...love u all...untuk semua yang sudi doakan pada bukan sesiapa ini jugak....terima kasih..hanya itu yang aku mampu saat ini...

My Hachi is going back to his ship...will be 1 mth maybe, worried...because now is monsoon...n the ship is small compare to before]

Thursday, December 2, 2010

0140: Terasa marah jugak kat hati buat kat anak abah macam nie...


Hari Ahad pagi, lepas kejer...4 pagi lebih... aku balik Batu Caves. Dah janji nak pegi umah seorang cikgu untuk berubat....driving in pain...i am just depending on painkillers...biar in pysical i looks normal...cuma pucat tetiba itu telah jadi kebiasaan...for November ja aku dah ada 5 hari MC...sedih...sebab end year it is really crucial for my next increment and all those performances...hmmmm...nothing that i can do...i am really in pain...the doctors are also feel weird...i am shivering...but then my degree is normal...heart beat n blood pressure is damn normal!..body aching is really killing me!!!....xleh nak describe macam mana...

Base on plan we should go on evening...but then the Cikgu have something to attend...so change the plan to nite...so bertolak la dengan lafaz Bismillah...Gi sana dengan my kazen n also my sedara...This sedara memang dah 3-4 kali jugak pi sana...perjalanan rasa jauh jer...padahal aku tau kalau gi that place will not take that long...hati tu rasa semacam since morning...berat semacam hati tu...and we lost...my sedara keep repeating that...she knows the place but we end up dunno where...the signboard tak nampak...semua dalam keter tak nampak...even everyone is focusing on road...hmmmm...dalam semua orang dok kelam kabut...

-Jangan gelabah...ada sumthing tak kena nie...Achu baca ayat Kursi ka apa...

Tetiba aku bersuara, tangan aku shivering kuat kat stereng...jantung tu berdebar kuat...sangat kuat....aku lupa semua ayat yang ada...Ya Allah..at last we all benti...and my Kazen calling her fren yang dok area tu to pick us...and aku masih shivering...and at last aku call my mak...mak dah tido, terkejut dia...

-Mak...tak tau la kenapa sesat....sekarang ni tak tau kat mana?. Rasa berat semacam nie mak. Boleh tak mak baca Yasiin ka apa untuk Naa. Nie tengah tunggu kawan Kak Ani mai.

My mak sounds risau there...she keeps beristighfar....only when my Kazen's fren sampai...he bring us there...cikgu tu ckp terus terang yang she has no expertise on my sickness treatment...she suggests someone for me....i am still shivering...holding myself back...with the "speechless" sadness....i am sad..no tears...just feel so empty...so hard....but then bila dalam keter my Kazen's fren call someone after asking my permission...n luckily that Tok Wan in KL...and we heading to his place....jumpa Tok Wan...but then it is already late...make an appoinment esoknya.....esoknya aku gi sana dengan anak Achu...my Kazen's fren siap pinjamkan GPS dia...takut aku sesat...hahahahahaha...Dan Alhamdulillah...aku sampai dengan selamatnya...lama jugak kat sana...almost 3 hours plus...Feel much more better...terkejut jugak apa Tok wan bagitau....

Baliknya tido n rest...sbb petang tu nak gi kejer...but then aku kene food poisoning...muntah sampai lembik...end up MC...arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh MC nombor limaaaaa.....Even my kazen ingat aku dok sakit balik...lembik...cakap pun tak lrt...mana nak larat dah muntah jer....Sejak jumpa Tok Wan ni the body aching tu dah kurang banyak...dia suruh amalkan baca selawat dan 3 Qul for protection...Alhamdulillah...tengah recovering...

The next day call to mak n abah...

-Tok Wan tu bagitau tak sapa?.


Abah diam sekejap.

-Biaq la tak tau sapa. Kalau tau...terasa marah jugak kat hati buat kat anak abah macam nie...

Terdiam aku....sungguh aku hilang kata. Selama aku sakit...selalu abah pujuk, maafkanlah...itu dosa dia dengan Tuhan. Asalkan Naa baik itu dah cukup untuk abah....Hmmmm....

Teringat my Hachi, sedih dia sebab he can't teman untuk berubat...tiada rasa kecik hati atau apa...this is my takdir...bukan kerana dia tiada sebelah aku, kasih itu rasa kurang. Bukan juga sebab my close family are not here physically with me make my loves towards them kurang...no such thing...i dont want them to see me in pain...its hurts them...its already happen to my Hachi...berkali dia luahkan rasa geram dan marah dia...betapa dia rasa sedih he cant help me when i am in pain...

I hates when i see my luvs crying....it hurts me badly.....

[ My leave dah approve....i am coming back...."Abah tunggu anak abah balik..." ]

Sunday, November 28, 2010

0139 : Ada Rasa....

Masih berjuang melawan rasa sakit dan sedih yang ada...tidak semudah yang dilihat....jiwa itu masih sakit...perkara yang paling menyakitkan bila semua yang aku sayang melihat aku "sakit"....bila waktu begini, sungguh aku ingin sendiri...bukan untuk menyorok sakit atau luka yang ada...hati aku sakit bila mereka yang menyaksikan seksa itu....dan mereka hanya mampu menahan genangan air mata tanpa mampu membantu....itu lukakan mereka...biar aku yang terluka bukan orang yang aku sayang....

Mak dah berkali bertelefon...meminta aku pulang for good....aku ???...aku masih ingin menggejar impianku di sini....mencari apa yang telah hilang dek dugaan lalu...aku tahu hidup akan lebih mudah bila aku pulang..namun...bukan itu yang aku ingin...bukan itu!..aku ingin apa yang aku ada dari susah payah aku sendiri...

Baru balik dari Perak...My Hachi demam lagi...masih terbayang genang air mata yang ditahan..."I hates when u saw me like this..." Bukan untuk menyimpan semua ini seorang diri...aku benci menjadi kerisauan orang lain...aku benci bila aku hilang upaya diri...melawan tanpa mampu luahkannya dengan kata-kata yang ada....ini baru bunga-bunganya sayang...entah apa yang akan aku hilang lepas ini?...Aku bercerita bukan untuk simpati...cuma meluahkan apa yang aku tak mampu luahkan pada orang yang aku sayang dengan kata-kata...aku jadi bisu biar suara itu ada...InsyaAllah....masih ada kekuatan dalam diri....InsyaAllah...esok itu akan ada untuk aku...

[Untuk semua yang aku sayang...keluarga aku di Kedah, keluarga Pak Su, my close frens...n My beloved Hachi...I loves you all...want u all to know that...terima kasih atas doa dan kasih....pada bukan sesiapa ini.....]

Thursday, November 25, 2010

0138: Siapa sangka dalam duka itu ada cahaya?...

Coming back to work dengan hati yang agak berat...keep thinking about end year review...my 2 days terbengkalai works...new issue...afraid of the history akan berulang...arghhhh...sesak...

Alhamdulillah...biar a bit blur...i am coping with it...slowly...even the tiredness is there....and i am making myself busy....so that i am shifting my mind to my works...i make myself
busy membuli...hari ni mangsanya adalah Hari yang dok sebelah aku...hahahhahaahaha....

Naa!!! ko ok ker tak nie???

Aku gelak....gelak jahat!!!..tapi dalam hati aku menangis...

End shift busy abihkan test online yang wajib tu...nyampah betuiii...settle 2 test yang wajib....system super slow...then having longgggggggggg chat with my boss...suppose to be the end yr review...end up with my story...arghhhh...n i am crying jugak...sikit!...i am telling him the story n i am really surprised when i said i need leave he cepat2 find time yang kosong n booking that for me...at that time itself he send email to Daniel to plot it. Immediate approval!...Alhamdulillah!

I will have one week leave...this coming December...the plan for Tahlil dah ada...just need to confirm with my abah n mak....

Naa...be strong...i know u luv ur family here...dont lose for that...prove to me that u are tough lady....

Sungguh hati aku tersentuh...sungguh hati aku dah tukar jadi kaler pink pekat!!!...dalam aku resah mencari jalan keluar....Allah itu bukakan jalanNya untuk aku yang jahat nie...Alhamdulillah...InsyaAllah akan ada esok untuk aku...PASTI!!!!...

[ TQ my boss, Nana..Cik Amy yang aku syg selalu nie......dan yang sangat aku sayang...My Hachi...tq sayang, be there for me...even u know it is not that easy....TQ untuk diri aku yang makin tabah jugak...Go Naa...get back what u have lost before..]

Wednesday, November 24, 2010

0137 : I am Naa...

Bismillahhirrohmanirrahim....

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...

Aku takkan tunduk dengan kuasa lain selain Allah Yang Satu...

Aku takkan mengaku kalah dengan ujian ini....

Aku takkan berhenti berusaha untuk mencari ubatnya selagi daya....

Aku takkan kalah dengan ujian kecil ini...sebagaimana aku masih bernyawa hingga kini...dan aku hanya akan pergi bila DIA memanggil aku kembali....

Ya Allah, percayaku hanya padaMU...Engkau Yang berhak terhadap aku....Tabahkan insan yang bernama Naa ini...Esok pasti ada untukku....

Amin Yarabbalamin...

Luv,
Naa
~ Putra Heights @ 2.38pm 24 Nov 2010 ~

Tuesday, November 23, 2010

0136: Dan sebenarnya....



Bismillahirrahmanirrahim....

Nyawa ini milikMU...Jasad ini milik mutlakMU...Roh ini juga milikMU yang hakiki..Engkau tahu niatku...itu yang penting bagiku saat ini...Amin Yarabbalamin...

***Posting ini memang akan menimbulkan persoalan, terpulang pada empunya diri yang membaca..kisah ini adalah kisah aku..kisah yang telah membawa aku jauh dari keluarga aku sendiri demi mencari diri yang hilang. Kisah ini bukan untuk raih sebarang simpati, sekadar ingatan pada diri dan insan yang sayangi aku, kerana aku sendiri masih kabur tentang esok...cukup kuat atau tabahkah aku?...Andai esok itu masih ada untukku...***

Semua ini bermula pada umur aku baru menginjak 19 tahun. Di Bumi UiTM Arau. Aku seorang yang nakal sebenarnya. Ponteng kelas itu terlalu biasa bagiku. Tapi aku jenis buat diam2...Yang tau of course kawan baik aku yang cam kembaq tu..Nurul!..Macam kembaq...even our family also knows how close we are...then all of sudden...aku selalu pening semacam..demam...sampai 3-4 kali seminggu. Kejap ok kejap tak...a few times tetiba jer aku pengsan. Sekejap, then sedar cam takder apa-apa. Histeria few times because of pain...rasa diri macam dibakar...dicucuk2 dengan jarum...Ya Allah...!!!! berkali aku menjerit! meminta tolong, menangis sayu...takut!!!!...sakitnya!!! namun tak ada sebarang tanda pada tubuh aku....Pergi klinik n hospital...check darah...dr suspect aku ada kuman in my blood...and one of the doctor even suspect aku ader depression yang melampau...aku rasa nak sepak jer doctor tu time tu..ada ka tanya ..."U ada rasa cam nak mati tak?"..WTH???...buat apa aku nak depress segala?...result aku tip top...walau aku pemalas...dan aku bukan jenis ulat buku...pi tanya Nurul cam ner aku study even aku budak Accounting...aku bukan jenis berkepit dengan buku...masa aku main lebih banyak dari aku baca buku la doctor!!!...then bila check a week after that tak dak apa pulak...hmmm...and my body makin weak...sebulan dari tembam type aku tinggal 42kg...semua terkejut!...sebab aku tak pernah kurus dari sekolah menengah!...

Yang menjadi saksi adalah Nurul. Dia lah yang banyak menjaga aku...menyimpan rahsia itu. Bergaduh dengan orang kat telepon just to contact my family...Sebab masa tu masa aku sakit ada seorang bilal yang bantu ubatkan aku. Setiap kali aku sakit Nurul akan telefon dia atau my family bgtau...Dan a few minutes after that semua tu bagai hilang sekelip mata...ingat lagi masa mula-mula aku balik. Nurul ikut sama. Dia yang bgtau my family about my condition...my mum ingat aku ok...almaklumla..aku memang susah sakit!...setahun sekali demam pun susah....then tetiba masa dalam keter otw balik dari Perlis...aku mengerang...berpeluh-peluh tahan sakit!!!....Then everyone in shocked!!!!...balik abah bawak pi klinik kat Serdang. Doktor tu cakap aku demam. Aku siap gaduh lagi. Saya tak demam la...Pening Doktor tu dengan aku...39.5 degree...tak demam???...hhahahahhaha...aku tak rasa apa-apa. Bukan sepanjang masa aku sakit. Ada masa aku normal, very normal.

Ada masa aku terbaring lemah...i cant even angkat my jari. Menjerit, menangis dalam tidur itu normal. Teringat my beloved kucing. Nama dia SEMERAH, bila aku sakit aku tertidur. Dia pun temankan aku. Only bila aku bangun then dia bangun. Kalau aku terkejut ka apa dia akan panggil my family to see me. Mak dengan abah memang sekejap2 datang tengok aku. Sedih sebenarnya. Sebab i am independent type. Mimpi orang mendera patung adalah rutin aku. Bila patung itu disakiti aku akan menjerit. Sakitnya!!!...tapi aku tak boleh nak bagitau orang lain masa tu. Setiap kali patung itu dicucuk, dibakar, dihiris...malah dibakar dan aku akan mengelupur. Tiada tanda dibadan aku. Itu Rutin hidup aku...hampir 3 tahun.

Setiap kali mimpi...

"Kalau aku tak dapat engkau! Jangan kau mimpi orang lain akan dapat engkau!!! Jangan harap!!!"

Dan setiap kali itu patung itu akan disiksa sepuas hati dan aku...hanya mampu menangis...mengelupur menahan sakit yang amat!!!!....
Kerana itu juga aku jadi pemarah..aku hilang keyakinan diri...takut pada orang...hmmm...terlalu banyak yang aku hilang dek kerana itu...Namun aku belajar banyak...bangun dari kesakitan dan kehilangan itu untuk teruskan hidup...
Mesti tertanya kenapa aku masih belum berpunya...jawapannya...bila hati ini mula CINTA pada seseorang, atau diri ini diCINTAi oleh seseorang...aku akan sakit!...semua drama itu akan bermula...siapa yang sanggup???...hahahahaha...aku sendiri tak sanggup sebenarnya....sakit itu mimpi ngeri dalam hidup aku...tandanya tiada pada tubuh..tapi pada hati aku???...lukanya tak pernah sembuh....Baru 3 tahun lebih aku hidup dengan sedikit aman...kini....mimpi ngeri itu datang lagi....banyak lagi sejarah yang aku simpan...cukuplah menyakiti aku...andai dengan menyakiti aku engkau rasa puas...silakan...

Percayaku hanya pada DIA Yang Maha Kuasa..andai DIA ingin aku kembali DIA berhak memanggil aku bila mana DIA mahu...Ingin aku luahkan sesuatu...Pada ketika engkau ingin aku menjadi "kekasihmu" aku hanya 19 tahun...satu-satunya anak abah yang berjaya menjejakkan kaki ke menara gading...aku tahu engkau telah berkeluarga..satu hari engkau pasti punya zuriat sendiri...apa rasa bila anakmu disakiti?...aku telah maafkan engkau...biarpun begitu payah pada mulanya....Biarlah DIA tentukan balasanNYA untukmu...aku bukan Tuhan...namun apa dosa aku hingga disakiti kalau cinta yang engkau ingin...kenapa perlu sakiti bila hatimu inginkan cinta...7 tahun aku berusaha sana sini...sungguh tak tersangka begitu hitamnya hati...masih mengharap aku pergi dek aniayamu?...

[ My Hachi...terima kasih sayang..memujuk untuk bgtau abah dan mak...aku tahu mereka risau...mungkinkah aku akan memilih untuk pulang?...entah...masih terlalu banyak yang ingin aku gapai di sini...]

Monday, November 22, 2010

0135: Mencari kekuatan diri...

Bulan November ini memang sangat manguji kekuatan yang aku ada....bermula dari awal November hingga kini...i am in deep pain...mencari kekuatan diri yang makin hilang...tiada tangisan...My mak, abah, keluarga dan my luv now are really worried about me...hmmmm...

Hari ni aku dah bagitau pada mak n abah...walau pada mulanya aku tak ingin itu terjadi...namun a few incidents and the pain...is even worst than the first one...My Hachi keep pushing me to bagitau my abah n mak...

- You must let them know, they must know about it. How long u wants to keep this pain alone.?

- But they will worried about me. I am wooried! My abah n mak x berapa sihat. When see them worried it hurts me. I've been there before. SIGH...

-I know that sayang, but please. At least give them chance to do what they should do. Your mum pray is important for u. I cant do that for you. Please yanggg, call them when u feel better a bit...

His voice is real slow...not his fault, he also dunno how to help me...and me myself really dunno where to start again. The whole day i am just sleeping with the helps of painkillers. But it feels nothing on me. The pain is really hurts. The Doctors keep giving me the fever prescriptions while i am not. Hmmm... just wait if the pain still, i will need to do blood test...let see how after this....

At last late evening today...i told my mak n abah. They really surprised!. Can hear my abah voice turns very slow. He is worried. So do my mak. They call to my abang ngah to come n visit me. Owhhhh...everyone kelam kabut already. Ya Allah...aku hanya ingin sedikit kekuatan. My Hachi keeps calling n sms me. I look "OK" outside, inside?...the pain is really killing me. Mak tanya kot2 i nangis...but no...i did not cry...entahlah....memang sakit...lebih sakit bila kita tidak pernah tahu apa niatnya. Lebih sakit bila sakit ini ubatnya bukanlah sesuatu yang mudah...Dulu 7 tahun lebih baru aku baik...yang baru ini?...entahlah...Hanya DIA Yang Maha Mengetahui. Aku tak menyesal diuji, kerana DIA tahu aku mampu biarpun kekuatan itu makin kurang.

Innalillah hi wainnailaihirojiun....Dari Dia datangnya semua ini kepada DIA juga kuminta semua ini kembali...Amin Yarabbalamin....

[ Ingin sekali menyambung cerita Aara Yara, maaf..terlalu penat dengan kerja dan kesihatan diri. My Hachi, terima kasih sayang...buat semua maaf kerana terpaksa buat semua orang risau lagi...Moga matahari esok masih ada untukku...]

Wednesday, November 17, 2010

0134: Cian ko Mohd Kenneth....

Hmmm…quite long no posting….sorry guys…a bit busy with my work…and also the tiredness yang seems don’t want to leave me…ampehhhhhhhhhhhh…uwaaaaaaaaaaaaa. Life is hectic menjelang end of the year…uwaaaaaaaa….got little surprise…I can claim 2 days sub leave yang I forgot on 2009…yeeeeeeeeeeyyy got extra cash for next coming mth…ehekkkkksss…should I plan sumthing for myself???...yezzzzzzzzzzaaaaa…think about that first…lallalalalala…hati sgt happy…ciss bunyik sejuta jerk kan….

Hari ni raya Haji….will celebrate kat Bt Caves…with my Pak Su nya family la…..apa nak buat….sebab tgh simpan the sub leave untuk brought forward next year…planning sumthing that I can spend with my close family then…not decide anything yet…let the time decide for it…life is as per normal….My Hachii dah balik..(ehh dah citer…oooppps)…now rest kat dia nyer home town la…sumtimes we met…minggu lepas demam…siap 4 hari lagi…nak gelak pun ada gak…kat laut demam tak sampai satu hari….kat darat sampai 4 hari…hahahahahahahahaha…mampus dia luku paler bila jumpa next….x kebal la yanggg nie bila balik darat!...lariiiiii…hehehehehehhehe

My leave just one day….will work till this Saturday…n yang paling best we got outing on that day…lunch time…buffet some more…eheksss cam makan byk jer akan…kekekekeeke…tapi lately memang kuat mkn….aiyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…..banyak tension…lagi Nampak chubby………..jenuhla nak mendietkan diri yang susah nak turun nie…sgt hampeh!

Ada sumthing nak citer
[Location:Tadika Kg Tersusun, Penthouse 2 kat Menara Kapal, PJ...]
[Pelakon: Devil 1 (Naa), Devil 2 (Dino), Devil 3 Ah Tow and Devil 4 Dorothy aka Encek Dorall and then the victim…Mohd Kenneth. Gangster Kg Tersusun Encek Damien]

Encek Damien: Who tranfered call to me just now.???..

[Sangat garang wokey!!!....sambil bersembur ayaq liuq…gulppp..then mata dok melillau tgk screen pc Devil 2, 3 n 4 (Devil 1 selamat…cheq dok nun jauh kat belakang…tempat nyorok…jauh dari pemangsa yang ada…dapat la cheq ngulat2…ehehehehehehhe…) All the 3 devil dok buat muka kesian….]
All 3 Devil: No….not me….

Devil 1: Ehhh… I saksi maaaa…not them oooo….

Then tetiba Mohd Kenneth datang. Dengan muka nerd dia….muka yang sgt kesian ok…
Mohd Kenneth : Damien…help me…..blablabala….

Devil 1: Haaaaaaaaa….its him laaaaaaaaaaa…the one that transfer the call…

Encek Damien: OOOOOOOwww….

Dia terus menyerang Mohd Kenneth, n that Guy (ooppss Gay kot…???...) terus terkebil2 kene serang…

Hahahahahahahahahhahaahahhaha…semua pakat gelak….kekekekekekek…Devil 1 terus melarikan diri…hahhahahahhaahhahahahaha…

Morale for the day….so kalau korang Nampak all the Devils…jaga2 beb…kitorang nie memang bahayaaaaaaa…kekekekekekekkeeke….bab men-Sabotaj…kitorang memang terrer….hehehehehehehe….pic update nanti***kat opis xleh Bluetooth maaaaaaaaa….

Selamat Raya korban semua….cian Mohd Kenneth jadi Korban menjelang Raya Korban…FYI..mamat nie jambu ok...sgt jambu tambah pulak dengan muka kesian dia….hahahahhahahaahhahaa

[ Selamat Hari Raya buat semua…..Maaf Zahir Batin jugak…..]

Saturday, November 13, 2010

0133 : Pulanglah ke asalmu...

***Posting ini agak berat, bukan meminta simpati. Hanya sebuah luahan hati yang paling dalam pemilik blog....

"Dari darat pulang ke darat...
Dari air pulang ke air...
Dari angin pulang ke angin...
Dari udara pulang ke udara..."


Ada sumthing yang happen to me lately. Tidak untuk menuduh sesiapa. Tidak jugak terlintas ada unsur dengki atau khianat. Namun perasaan dan nurani ini sangat kuat. Seperti apa yang berlaku hampir 12 tahun lepas. Terlalu banyak petanda yang buatkan aku hilang kata. Buntu! Memberitahu Tok Mad adalah perkara yang ingin aku elakkan selagi boleh. Bukan menidakkan hak! Tidak sekali terlintas. Tetapi memilih untuk tidak merisaukan isi teratak Tok Mad. Mak dan abah tidak begitu sihat. Sungguh aku tak sanggup merisaukan mereka lagi. Rawatan moden masih aku teruskan biarpun aku sendiri sudah rasa pelik dengan apa yang terjadi. Sungguh aku buntu!.

Yang ada hanya doa pada Pemilik langit dan bumi. Pinta lindungan kasihNya pada diri yang lemah ini. Berikan aku sedikit kekuatan dan sabar menempuh esok yang entah apa hadirnya.

[ to my Hachi.....terima kasih, pinta pada DIA agar dipermudahkan untuk kita.....my Hachi demam...kat laut dia punya la tough..selalu demam pun 1-2 days jer...nie dah siap 3-4 hari...alahaiiii...cepat sembuh yer sayang...]

Saturday, November 6, 2010

0132: Cuti-Cuti....

Konon-konon nak updates Aara Yara blog masa cuti...but then rasa malas betul...sebabnya???...cheq dok sibuk bercuti kat Melaka n PD...balik ja semalam Ah Tow, Siku Biru n semua dok bising...aiyaaaaa...

-Mana u pi??? lama tak nampak maaaaa???...

Huh?...aku belom benti lagik la....issshhhh korang nie...siap kompelin sudah itam maaaaa....huhuhuhuhuu...memang sadis hat nie...aiyaaaaaa...dah la cheq memang itam...lagi bertambah itam...aiyyyyyaaaaaaarkkkk...mau nangissssssss....


Gi Melaka petang sabtu...the saddest thing is sampai sana petang n it jammed like hell....owwwhhhh sgt stress...pas tu disebabkan malas booking hotel sebelum pi...most hotel pulak full...at last dapat gak....ok la for budget...padahal tak plan pun cam tu....the most important thing xyah nak membebel dlm kete....kalau jalan kaki dah lama sampai....sungguh stress...lega the hotel near Mahkota Parade...so just need to walk nak jejalan to town...the second day tukar hotel kat dengan Jonker Street area...much more better...senang nak jalan kaki round the town...pi makan kat one famous asam pedas shop...hmmmm...sorry to say tak la sesedap mana pun...mampus org tu marah kat aku...sorry...aku memang fussy type...ikan xla fresh mcm yang depa dok claim...murah???...tak!...but the taste is not up to my standard...sedap lagi nyonya nya asam pedas kot....my kakak ipar orang Melaka n Johor...so i know how to differentiate the taste...standard ala-ala ok jer arrrrr....





Kat Melaka syok jejalan...xder beli apa pun...cuma terbenti kat Body Shop...soooooooo......yummy..hehehehehheeheh...most of the trip is about makan2....the last day in Melaka....tingin nak mkn authentic nyonya food at Kapitan House...apa la punya turrr...that shop tutup....dah la penat mencari kat mana...aku memang pernah pi kedai ni...tapi cam semua kengkawan aku tau....aku memang fail but ingat jalan nie....sedih...miss the dessert there...the rendang...the food memang mabeles....but pls aware...harga pun not bad...heheheheh...sedap punya pasai...i am ok about it....and disebabkan kedai tu tutup...we go to one muslim chinese restaurant....kedai tu kat lot baru...takder ramai orang sebab tempat baru...so just give a try...harga food dia pun murah...budak kedai tu bgtau kalau malam baru ada ikan bakaq...ooooo...to be honest..the food is nice....kene lak dgn ayaq tembikai...heheheheheh..lepas makan mula la mata sayu jaaaaa...nak jadi naga bora la tue...eheksss...



Lepas makan pi round2 cari nyonya restoran...ingat nak mkn dessert ja...but most shop will open back at 6pm...and the one yang kwn aku suggest close lak...aku kan cerewet...at the end we all decide to go umbai....hahhahahahaha...sebab aku dok bising nak mkn ikan terubuk bakaq.........yesssssss...ikan sgt fresh...udang besaq, kerang...n kangkung belacan....perghhh habih sepinggan nasik...cuma sambal cicah dia ja kurenggg sikit...[ dia kompelin lagikkk...hehehehhehehe... ]. Best balik lena tak ingat...Naga Bora tengah kumpul energy..sebab esok nak lepak PD pulak...



Owhhhh....have u all know actually orang Melayu nie hebat...zaman dulu orang kita pernah buat Kapal Jong yang buleh muatkan 1000 people inside....but then bila penjajah masuk diorang stopkan the production of it...n then make a story konon kapal diorang paling hebat....n aku wonder kenapa kat Melaka depa bina kapal Portugese yang besaq..sedang kalau korang pi muzium Melaka, korang boleh tengok the real fact...even dalam muzium tu sendiri model kapal penjajah lebih besaq dari kapal jong...padahal kapal jong tu memang jauh lebih hebat dari kapal depa....pic dia x baper clear....kalau pi Melaka...pi la tgk sendiri...

Lepas check out ...terus ke PD...cam biasa malas nak booking the bilik dulu...memang hati dok tingin nak stay kat one hotel nie...5 star...every room siap ada private pool lagik...sebelah dia is diorangnya water chalet....so gi la kat kaunter...at water chalet the greetings is great...but then when comes to water home...hmmmm...just because aku pakai hush puppies nya selipar n drive Kenali ko buat tak layan jer...WTF?....since cam tu...no way for me to spend that much for that kind of service....kejer kat reception pun mau berlagak???..erkkkkk....xkuasa aiiihhhh...jimat duit!...buat apa buang duit for that kind of hospitality....korang tengok la sendiri brochure yang both bagi...the expensive one is the photostat..service is out...one day i'll be back with my mini cooper....eeiii geram aihhh bila tingat!





At last check in kat Corus....not bad...the room ngadap laut...the breakfast dia pun sedap...just one day in PD. Really have good rest....now dah come back to KL...owhhhh...my hectic world....

[ My Hachi dah balik dengan selamatnya...Alhamdulillah...aku tunggu dia kat KLIA...but then at the wrong arrival door....huhuhuhu...sorry sayang...but u will find me if i am sesat again aite???.....lega sebab tak yah risau buat sementara waktu... ]

Friday, October 29, 2010

0131 : Menjinak Rindu

Rindu ini makin kuat
Menghempas jiwa menguji tabahnya hati

Hati itu resah
Jiwa itu kalut
Kalbu itu senak dek rindu yang tiba
Menjinak sabar itu sukar
Membelai rasa itu sempit
Rindu ini menggoncang jiwa

Duga itu ada
Namun bila DIA menguji teguhnya rasa
Sabarlah wahai jiwa yang kalut
DIA yang lebih tahu
Tenanglah wahai hati yang resah
Kerna DIA pemilik yang hakiki
Cinta dan kasih ini kurniaNya
Dakapnya dalam selimut kasihMu tuhan
Jaga kami dalam cahaya kasih dan sayangMU

- Naa @ Aara Yara , 8.37 am Putra Heights, 29 Oct 2010 -

[ My Hachi, he is stranded in St Joseph Oilfied, crew boat is there since last nite 8 PM, hmmmm...safety issue is crucial, waves is harsh since last evening...hanya doa yang mampu....DIA yang lebih tahu...DIA mengajar kami erti sabar...InsyaAllah...tabahlah hati... tabahlah jiwa... Terima kasih Allah, mengajar aku erti sayang dalam cara yang terindah...aku percaya padaMu sepenuh jiwa...Engkau akan menjaga dia untukku....]

Wednesday, October 27, 2010

0130 : I want tis so bad.....

Hmmmm...jap lagi nak pakai baju raya yang aku beli tapi xpakai-pakai lagik pun...teruk kan???...masa nak beli gedik kemain...at last i only wear my simple baju for raya....hahahahahhhaa..ngarut la ko nie Cik Naa oii!!!!...


Jap lagi aku ada important thing @ 5.30 PM...hope that i got it...dah bgtau mak n abah gak...my sis...ekcelli nak buat surprise...kalau dah dpt baru nak bgtau...because this is what they really hope...hmmmm...tapi sebab subuh lagi abah n mak dah call...bgtau good news about my K Teh...Alhamdulillah...then aku pun bgtau about the appoinment....


My Hachi...he cant ctc me...ader communication breakdown...weather not so good la tu...cian dia demam gak...sempat dia tinggalkan message in case he cant ctc me...cepatla balik....hmmmmm...doakan Naa ok...hope this will help me...i have to left what i have right now...alot jugak...have to do this sebelum getting worst...dont want people to keep worried about it...and hope this will expose me to new things in life also...next year i am waiting for another big changes also...

[ Hope everything fine n well....dipermudahkan segalanya...Amin Yarabbalamin....]

Monday, October 25, 2010

0129: PICNIC kat PANGSUN, Hulu Langat...




OFF day after whole week struggle with hectic work...sangat letih yer...And dengan tidoq yang hanya 2 jam aku n my kengkawan pi berpicnic....pagi ujan lebat tu...alahaiiiii....jangan la ujan kat sana yer...almaklumla...all the food is ready marinated by Cik Amy kita yang vogue itu...Dia la event manager, dia la chef, dia jugakla jadik driver kami...hahahahhaahahha....whatever believe me she's good cook!....

Lega masa nak kuar ujan dah benti...our other fren dah tunggu kat tempat yang kami janjikan...semua excited...so konvoi la kami 4 keter ke sana...2 bijik kete merah, satu silver (ehhh cam kenal ek?...) dan satu lagik kaler itam...keter kecik jln dulu....sebabnya ladies first maaaaaa...ehhh bukan...sebab org yang tau pi tempat tu is the drebar of that silver car....hahahhahahahaha...Alhamdulillah tak jam...sampai ja semua excited, chalet kitorang tepi sungai...BBQ place dia pun mengadap sungai...semua pakat kebuloq...nasib la tadi aku sempat beli roti n donut kat SHELL, pastu cik Adie kita bawak donut dgn karipap...



Sampai pakat pulun nyalakan kayu arang...owhhh test jiwa raga betuii..semua dah la pakat lapaq nie...punya la lama baru boleh idupkan...yang pi tulih kat kertas tu "Environmental Friendly" tapi tak pulak tulih "Fire friendly"....alahaaaaaaiiiii...lain kali tulih fire frenly...jenuh betuiii tunggu dia nyala...dari ahli PBSM, Pengakap n Putri Islam....x boleh2 nyala...kecik lengan dok kipas...at last yang berjaya adalah AJK surau...hahahahahahah...agaknya kami semua x dak doa menyalakan kayu arang gamaknya...hahahahahhahaa...





Yang paling best siap siang sotong n ikan terubuk kat sungai ok....kami start mandi lepas kenyang...apa lagi iklan syampoo clear bermula.....cik Amy siap bwk conditioner...hahahahahahah...Happy betuii kanak 2 ribena dapat main ayaq..yang best sebab that place is only us ari tu...so we enjoy it!...

Pastu ada la pistol ayaq...anak kazen Amy punya tertinggal..depa kena balik awal sbb ada kenduri kawen...aku baru ja nak lelap...tetiba kene serang hendap...hampeh...kanak2 ribena (kat ati) kalau tgk badan konpem dah buleh dpt anak ramaiii nie..ciss..hilang stim nak lena...hampeh betuuiii...hahahahahahaha...we enjoy the whole trip...elok kuar dari chalet baru ujan start...Alhamdulillaaaaaaahhhh...we had great day...sampai Putra Heights aku terus pi Giant basuh my luvly boypren....owwwwwhhhhhhhh.....letih tahap maksima...kene painkiller terus lena sampai awal pagi itu pun sebab Encek Hachi call...having great chat with him...he is coming back...but not sure the exact date yet!....

[ Option 1 masih terbuka luas untuk My Hachi...jangan maluuu tau...u just need to let me know...hahahahhahaa..I am smiling, hehehehe...my curious guy terpaksa sabaq banyak with me...muacxxxxxx...]

Friday, October 22, 2010

0128: Bukan yang pertama....

Diri diduga
Diri juga terduga
Pedih itu tetap ada biar ia bukan yang pertama
Resah itu tetap hadir biar ia bukan yang pertama

Hati masih tenang
Biar kekadang tetap terkocak dek rasa
Pilu itu kadang hadir juga biar ia bukan yang pertama
Jiwa itu kadang lemah biar ia bukan yang pertama

Luka tetap berdarah
Biar senyum hadir di bibir
Berat itu tetap ada biar ia bukan yang pertama
Sarat itu menyesak jiwa yang satu biar ia bukan yang pertama

Diri akan terus bertabah
Mencari kekuatan yang kian menjauh
Lemah rasa selimut diri biar ia bukan yang pertama
Goyah itu tetap menggertak rasa biar ia bukan yang pertama

Biar ia bukan yang pertama kalinya hadir .........

- Akuletu Naa @ Aara Yara , 22 October 2010 3.54 pm Putra Heights -

[ Teringat pada seorang kawan....teringat pada silam yang sudah sebati dalam diri...manusia itu lemah...biar pernah diduga sebelumnya, kenapa sakitnya masih panas?...]

0127: Dalam Resah Rindu



DALAM RESAH RINDU

Dalam resah rindu itu
Hati tenang

Dalam resah rindu itu
Hati ingin berbicara, namun semuanya bagai hilang kata

Dalam resah rindu itu
Hati senyum biar sebak itu ada

Dalam resah rindu itu
Hati meminta pada Dia, kabulkan picing-picing doa ini

Dalam resah rindu itu
Hati tahu, hanya Dia Pemilik Langit dan Bumi bisa mengubat

Dalam resah rindu itu
Hati mahu jadi sesuatu disisiNya

- Naa @ Aara Yara, 3.11 am 22 October 2010 @ Putra Heights -

[ new updates on Aara Yara...enjoy readings guys... ]

Thursday, October 21, 2010

0126: Mual?..Melugai?...Lantak koranglaaaaaa......


CAUTION: Posting ini bakal memualkan tali perut dan usus korang...bukan sedikit...tapi pasti banyaK!...soooooo..kalau rasa anda mempunyai simptom2 yang begitu...lebih baik tumpukan pada posting lain sebelum segala kaler muntah yang terburai dari mulut yang comel!..jangan cakap x bagitau...dah highlight dah habaq dah nie...

OK...first...sebab blog nier dah macam weather newcaster punya blog (bak kata CerriBerri yang cute ituee...), cuaca selepas Typhoon Megi...cuaca sangat la warm n basah2 gitu kat Putra Heights...best sebab tiap ari ader ujan..xderla aku dok ngomel panas ja...(panas tu bukan sebab banyak dosa ka Cik Naa???...tetiba terbayang muka siku biru yang hamsap tue...owhhhh tidakkkkk...nyebuk jer siku biru nie aihhhh). Ok mulakan hari dengan mencari gaduh dengan perut aku...bangun tidoq aku pi bantai mkn roti cicah dengan ayaq oren.....dok setengah jam....owhhhh...pedihnya perut...tolonnnn....petang sebelum start kejer dia pi bantai lak makan kepok lekor cicah sambal dia la....dengan nasik lemak yang buleh tahan gak pedasnya...memang cari pasal...lupa lak tu bwk ubat....alahaaaaaiiiiii....ingat ka buleh la balik awai...sekali aku kene stay back buat report n lodge complaints lagiks....eeeeeiiii nak muntah!!!...tolonglaaaaaaaa...jangan ko nyusahkan idup aku.....ok la...aku still buatla...merungut2 pun kene wat kejer kan???...kang makan gajik buta pulak....tengah sedap paler nie dok mereka ayat2 power...my Hachi pulak call...awainya malam nie....ehekssss...(x sebut tak suka okeiiii...)

Sambil tangan dok bekerja keras dengan complaint mulut dok bersembang...tangan sebelah pegang hp..sebelah dok kerja keras menaip email segala...sambil tue sempat pulak dok melayan depa2 yang tak berenti dok tanya itu ini...multi task...dalam aku dok membebel about kene lodge complaint...tetiba pulakkk....Encek Hachi yang kat HP nie pun nak lodge complaint jugak.....Alahaaaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiii...awatla hidup aku penuh dengan orang yang kuat complaint 2-3 menjak nie....patutkah aku mandi bunga lepas ini???...lebih practical pakai ja Aura Seri...perghhh dapat gak ber"Aura" cam pengasas dia yang cun tue...eheksss...berangan la ko Cik Naa oiiiii...



Ok...let us back to the complaint lodged by Encek Hachi....
As Typhoon have passed by my place and me was in "safe" condition which is mentally n physically. This Typhoon has creates syukur to myself at least i am still alive eventhough i am very scared ekcelli...takut gak kalau mati...kang tak dapat la i jumpa u yanggg ooiiiii...hmmmm due to that i am also thankful to u for ur willing to refund back the jade to the owner...and i want to requests you to bring me together so that i can just talk to him eyes to eyes contact....(*erkkkk...aku telan ayaq liuq...what after this???...shhhh...that jade is ekcelli my birthday present from my ex....n we are still be good fren...this guy means a lot to me...i know korang feel silly aite....???...but the truth is yes...this guy have helps me alot in mencari myself...make me berdiri atas kaki sendiri...with him..i get back to my family...n we break off bukan sebab dia tapi sebab aku yang mintak...sebab aku rasa diri aku tak cukup kuat...sebab aku xdapat nak tipu diri aku yang dia makin susah masa aku ada kat sisi dia...dan aku mintak pada Allah tunjukkan jalan terbaik untuk aku...maka berakhirlah...dan dia kini makin ok...aku masih di situ sbg best fren...walaupun aku kerap create alasan untuk jumpa lepas break...i loves him a lot...before la..now...my luv is only for my Hachi...). I want to requests from my luv not to see him again, no matter any reasons...no matter what. And if something happen to u or any problem that happen to u in future i'll find my way to help and assist you. And if u want to see him you can only see him with me around...AM I CLEAR ENUFF?..(Gulp...uikssss tetiba dia kuar that stmt)...Not because i dont trust u...but since that typhoon i am realize that i am going to work hard to get u. For me n myself!..(Erk!!!!)...And i am not going to lose u by any means...(errkkkkk......dia menses ker???...)

-Yanggg...dont forget my syarat?...u can only be with me after u fulfill that syarat...even i know i scared hilang u that nite..i still remember that i don't compromise with my 3 syarat with u...(one of it is the ROV certs...)

-Yup i am clearly remember it...and for the second syarat...i will discuss further when i see u. Not very convenient to talk over the phone.




And after my report he keeps calling me...alahaiiii...dah la aku tengah nak kaunselling kawan aku Tara...alaaaaa...minah yang bahasa Melayu dia lucah walaupun dia dok pasan bahasa Melayu dia kononnya grade A...hmmmm...at last selepas aku bagitau...that she really need someone to talk, then baru la...dia bagi aku bernapas sikit....and i am really appreciates the moment that i have with Tara. She need somebody to release her risau n segala. At last i put smiles on her face....Alhamdulillah...hug her so that she have strength to front her problem....even aku marah dia teruk sebenarnya tadi...hahahahahahahhaha..buleh???...marah sebab aku rasa apa dia buat tu worst...sebab she need to understand that someone, her gud fren like me..(pasan!), family semua care about her....hope the good things for her...

[ hmmm at last ari nie dapat MMS from my Hachi...fresh from their ship...nice ek????....Gunung Kinabalu...n the sunset at their project....tq so much...sila muntah banyak2 yer....hahahahahahha.... mesti korang pening kan???....ngaku jer laaaaaaaaa....]

Wednesday, October 20, 2010

0125: Alhamdulillah...terima kasih atas keselamatan ini...


Semalam...sangat-sangat risau...tapi entah kenapa yakin dia akan selamat itu juga kuat dalam diri...1 whole day without any updates from him...gi kejer cam malas...macam orang xder perasaan...i still finish my task....i have to be tough aite??...the work make me forget my risau....

Balik jer...baru terasa sgt penat...but i cant sleep...asyik tingat mcm2 pasal dia...issssshhhhh...pukul 3 lebih tetiba dia online....communication breakdown tadi...owhhhhhhh...Alhamdulillah!...can't stop smilling....

-Yanggg...tanya sikit...semalam tu betul ker?...u no need to do that...

Anak Tok Mad senyum...dah agak dah this curious guy will ask...

-Betul la...i will do it not because anyone paksa or terpaksa...i told u why...don't try to ubah my decision yer yannggg...

This curious guy still x puas ati...jenuh aiiihhh...whatever it is i will still do it...FULL STOP...jangan tanya lagi yer My Hachi!...

Tq my good frens, keep calming myself yang muka toya tak ingat semalam....hahahahahahahha. Now...can't wait for him to come back...Yanggg jangan lupa ur janji ok....

-Mamak...ABC satu...itu jagung kasi kuranggg wokeyyyyy!!!!

Heheheheheh...yang nie tetap kurang yer yanggg...not open for discussion!..ahahahahahhaa...sure bengang....

[ Sorry yer readers sekelian, terpaksa jadi weather broadcaster...owh....apa pun now this Thyphoon Megi katanya akan hit China after this...Moga tak la teruk sangat kan...mesti diorang tengah risau. Can see what happen to Phillippines...they have prepared tapi tu la...korang baca la sendiri ek...nak sambung rest...byk kejer lately...]

Tuesday, October 19, 2010

0124: Hanya padaMu aku berserah, Jaga dia...Typhoon Megi continues to move towards South China Sea

Tangan bergetar ketika menulis posting ini....bukan simpati yang kupinta di sini. Bukan juga untuk menunjuk-nunjuk...berita yang dia sampaikan sangat menggetar hati...Ya Allah...yang mampu hanya doa. Typhoon Megi kini masih rakus, kini kembali!..menuju Laut China Selatan. Dan updates terbaru, semakin hampir Sabah...The winds is getting rough...and they are still hammering the jacket..10 survivors still on that jacket...mempertaruh nyawa....

I just talked to him...short one...the place is very quiet...everyone is quieing for the phone to call the wife, family n luv ones....everyone is worries...so does me...i cried alot tonite....cant do anything just can pray for his safety...the whole ship safety no matter who there are...Hanya doa dan Yaasin untuk mereka. Semoga keselamatan mereka dijaga Yang Maha Kuasa. Betapa kerdilnya diri.

Aku tak sangka taufan ini akan kembali. Hanya selepas my sayang tiba-tiba bagitahu...

-Yanggg, we are preparing to leave this place soon. Pray for my safety Yanggg. Promise me jangan tinggal Solat.

-Yanggg, dont tell me the Typhoon come back?

*teringat one updates on Super Typhoon will hit South China Sea.

-Yup, it is moving towards here now. We are preparing to leave. Within an hour plus. Still hammering the Jacket. Pray for me. Dont cry sayang. I am coming back for you...

Tanganku bergetar, where ahould i begin?...i start to find the link on PAGASA...dunno where i put it...Ya Allah...he saw me crying on the webcam. Almost 5 minutes plus struggling. My heart pumping so hard. Ya Allah...when i got the link....the updates really surprised me. i lost my words...all i have is only tears....





I know he is scared....but he be tough for me...hoping me not to stop praying...We chat sampai Azan Subuh kat sini. Aku nangis non stop. This is his life. And me have to be tough as him. Hanya doa dan bacaan Yaasin yang aku mampu untuk dia. Tanda kasih aku padanya. Aku harus kuat. Aku harus minta pada Yang Kuasa. Hanya dia yang mampu menjaga kesayanganku. Hanya dia yang mampu pertemukan kami lagi. Hanya dia yang tahu kkasih dan sayang yang hadir ini jujur. Hanya Dia yang ku harap sepenuh jiwaku menjaga Penenang Jiwaku. Dia hadir ketika aku hilang arah. Ketika aku perlu penunjuk arah, meminpin aku memadam dendam yang beraja dihati. Itu dia...sayangku.

Ya Allah...syukur atas kasih ini, kami meminta belasMu untuk pertemukan kami lagi. Menyatukan kami dalam dakapan kasihMu Ya Allah. Dia sayangku. Aku harus redha apa jua selepas ini. Ada amanah yang dia tinggalkan padaku. Berat!, namun doaku kudus...Jangan apa-apa terjadi padanya. Aku tahu aku tak mampu menunaikan amanah berat itu.

Buat insan yang aku sayang...kembali sayanggg... dengan selamat sempurnakan diriku yang kekurangan ini....Pulang sayanggg...demi kurnia KasihNya pada kita....

Wahai Si Penenang jiwa
Paut aku sayang...
Paut aku dalam suka dan duka kamu...
Paut aku, kerna engkau adalah separuh dari diriku
Paut aku dalam kasihNya.
Kerna Dia akan abadikan untuk engkau dan aku...
Hanya DIA yang kita ada...
Kita yakinkan janjiNya, demi kurnia kasih ini...
-Naa @ Aara Yara -19 October 2010, 6.00 AM, Putra Heights -

-InsyaAllah abang balik sayanggg...doa untuk abang. ALLAH itu ada....Jangan nangis. Abang balik...


[ Tadi he called me again...this time from the Celcom line, line x baper clear, can hear the winds...n line disconnect.......trying so hard not to cry....i am scared....kerdilnya rasa diri bila diri x mampu melakukan apa-apa untuknya....Ya Allah...jaga dia untukku...Amin Yarabbalamin..]

Monday, October 18, 2010

0123: Pagi yang hujan, Typhoon Megi weakens after landfall

Alhamdulillah...azan subuh pagi ni disambut dengan angin yang kuat n ujan...actually i woke up around 3 plus...after tight sleep...too tired last nite after coming back from umah pak su...tired sebab hati sgt risaukan my Hachi...keep thinking of his safety...berderau jap darah masa dengar angin kuat pagi nie...

Bangun jer terus online n checking on email n weather broadcast...no email from him...could be busy..hmmm...no missed call on my phone as well...i keep googling for the Typhoon updates....and at 3.50 am he online...we have long chat untill 4.00 am plus...untill he need to go back to his work again...

-Laut tenang hari ni yanggg, jangan risau. Jacket dah pasang now they are already start hammering it.

Owhhh...sangat lega. And at 5 am..new updates...the Typhoon change it path...Ya Allah..syukur walaupun sebenarnya tetap x best...sebabnya it could hit Phillipines dgn teruk. Tapi tak jugak, semua expect this one could be Super Typhoon...but then Allah lebih Mengetahui...the Typhoon moves slow down...n start to move back to sea...apa pun it still landed at Isabella, Phillipines. One was found dead due to it. I still can't sleep...so masak mihun goreng for breakfast...after subuh then sambung chat with him. He already waiting for me...we have long chat till morning...then baru sambung tido balik. Today i need to work...Terima Kasih Ya Allah, menjaga dia....Alhamdulillah juga no breakdown on our communication...Syukur Alhamdulillah....

***Updates on tis Typhoon***


MANILA, Philippines (UPDATE 5) - Supertyphoon Juan (international codename: Megi) has weakened after making landfall in Divilacan Peak in Isabela province before noon Monday, weather bureau PAGASA said.

A report on the PAGASA website said Juan made landfall at Sierra Madre Mt. Estagno Point at Divilacan Peak at 11:25 a.m.

As of 2 p.m., Juan was located 40 kilometers south southeast of Tuguegarao City with maximum sustained winds of 190 kph near the center and gusts of up to 225 kph.

PAGASA senior weather forecaster Robert Sawi earlier warned that "Ondoy-like" rains could affect parts of Northern Luzon as the typhoon slows down. "As it gets slower, it becomes more dangerous for affected areas," he said in a press briefing.

He also noted that the typhoon could shift south and affect Pangasinan.

He also warned of possible landslides in the Cordillera Administrative Region and Mountain Province due to heavy rains brought by Juan.

The province of Isabela, meanwhile, declared a state of calamity due to the onslaught of the typhoon Juan.

Public Storm Warning Signal No.4 has been hoisted in Cagayan, Isabela, Kalinga, Mountain Province and Ifugao; while Signal No. 3 in Batanes, Calayan, Babuyan Group of Islands, Apayao, Benguet, Quirino, Nueva Vizcaya and Northern Aurora.

"This is the highest storm warning signal we can raise. Storm Signal No. 4 is 185 kph and above and we expect to feel that in the next 12 hours," Sawi told radio dzMM in an interview.

He said he expects the storm to exit the country via Ilocos Sur and will be out of the Philippine area of responsibility by Tuesday evening.

Storm Signal No. 2 was hoisted in Ilocos Norte, Ilocos Sur, Abra, La Union, Rest of Aurora, Pangasinan, Tarlac, Nueva Ecija and Polillio Island while Storm Signal No. 1 was hoisted in Metro Manila, Cavite, Bulacan, Pampanga, Bataan, Zambales, Northern Quezon, Rizal, Laguna and Batangas.

Sunday, October 17, 2010

0122: They are still @ St Joseph Battlefield (Oilfield)

7.45 pm...just YM with him....they are still busy there...still @ the oilfield....he is still calm...Cik Az...u right the offshore man is tough...their job trained them to be so tough....

Alhamdulillah, at last i have updates from him, walau sekejap. He is busy. They need to finish that project. Everyone is working hard on it. They are really survivor...weather broadcast updates that the sea condition is rough n to be very rough...n wave heights expected from 3 to 4.5 meters plus...They have been updated about that already....everyone been acknowledged about that...

I am still praying for the safety...so does him...Take care sayanggg...Ya Allah jaga dia untukku...Amin Yarabbalamin.

Luv,
Naa
Umah Pak Su still

0121: Orange alerts, telling ships to shelter at port

5.53 pm...i keep myself updates with the Typhoon alerts news from PAGASA...the news announce that this Typhoon Megi could be year's strongest typhoon. InsyaAllah ketenangan itu ada pada aku. He already alert me if he cant ctc or whatever, this strike could affect our communication. Expected that. Aku doakan yang terbaik pasti mereka juga telah bersedia dengan all the back up plan as well...

He already inform me that the ship just need 2 hours to reach KK. Alhamdulillah. Tadi masa pagi all the survivor is working hard on getting ready to put the Jacket. Once the Jacket dah dipasang then diorang akan hammer it. Can't just simply leave all the construction there. Project is not Millions, but Bilions...and kalau diorang tinggalkan takut nanti tak jumpa...i dont really understand actually but ever since i know him he likes to share with me...dengan sabar explaining this n that to me.

Memang hati risau, namun aku rasa tenang. Jangan tanya kenapa sebab aku tak pernah punya jawapan. Sejak aku kenal dia, rasa tenang itu sentiasa ada.

-Yanggg, jangan risau, please wait for me. I am offshore man..this is part of my life yanggg. I am coming back once the project siap. I am coming back to see u.

(Suara dia tenang, even he a bit upset sebab terbagitahu aku about that Typhoon. Now this offshore man is already part of me...sorry sayanggg, can't help sumtimes, bila rasa sayang ada...risau itu selalu menganggu jiwa...)

Berharap kalau diorang terpaksa shelter kat port, he can call me n updates...hope jugak Typhoon tu takkan creates so much damage...Phillipines will be most affected, this is what diorang ramalkan. Angin makin kuat based on the weather updates. Dan semakin hampir ke darat. Sekarang aku dah pandai baca weather broadcast sejak aku kenal dia.....

This is the warning updates from PAGASA...

TROPICAL CYCLONE WARNING FOR SHIPPING

WTPH RPMM 170600
TTT TYPHOON WARNING 07

AT 0600 17 OCTOBER TYPHOON (MEGI) {1013} WAS LOCATED BASED ON SATELLITE AND SURFACE DATA AT ONE EIGHT POINT SIX NORTH ONE TWO SIX POINT ONE FORECAST TO MOVE WEST AT ZERO SIX METERS PER SECOND ROUGH TO PHENOMENAL SEAS WITHIN THREE FIVE ZERO KILOMETER RADIUS FROM CENTER ESTIMATED CENTRAL PRESSURE NINE TWO TWO HECTOPASCALS MAXIMUM WINDS SIX TWO METERS PER SECOND NEAR CENTER THREE THREE METERS PER SECOND WITHIN ONE ZERO ZERO KILOMETER RADIUS ONE THREE METERS PER SECOND WITHIN THREE FIVE ZERO KILOMETER RADIUS FROM CENTER FORECAST POSITIONS AT 180600 ONE EIGHT POINT ZERO NORTH ONE TWO ZERO POINT SEVEN EAST AT 190600 ONE EIGHT POINT FIVE NORTH ONE ONE FIVE POINT FIVE EAST ALL SHIPS WITHIN TYPHOON AREA ARE REQUESTED TO SEND THREE HOURLY WEATHER REPORTS TO WEATHER MANILA PD
WEATHER MANILA

***Updates from PAGASA at 6.08pm: http://www.abs-cbnnews.com/nation/10/17/10/juan-barrels-toward-northern-luzon ***

PAGASA-DOST MTSAT-EIR Satellite Image for 5 p.m. 17 Oct. 2010 (Typhoon Juan/Megi) (PAGASA-DOST)

MANILA, Philippines - Typhoon Juan (international codename Megi) has further intensified, with public storm warning signal number 4 raised over two provinces in the Cagayan Valley region.

In its 5 pm press conference, the weather bureau PAGASA said Juan currently has maximum sustained winds of 225 kilometers per hour (kph) near the center, and wind gusts of up to 260 kph near the center.

The typhoon, the season's 10th, was spotted 390 kilometers east of Aparri, Cagayan, and is currently moving westward at 22 kilometers per hour.

Public storm warning signal number 4 has been raised over Cagayan and Isabela provinces. These areas are expected to experience winds of more than 185 kph.

Public storm warning signal number 3 has been raised over the Calayan and Babuyan group of islands, Batanes, Apayao, Kalinga, Mountain Province, Ifugao, Quirino, and northern Aurora.

For more 'Juan' updates, go to the Weather section

Meanwhile, public storm warning signal number 2 has been raised over Ilocos Norte, Ilocos Sur, Abra, La Union, Benguet, Nueva Vizcaya, and the rest of Aurora.

Public storm warning signal number 1, meanwhile, is in effect over Pangasinan, Tarlac, Nueva Ecija, and Polilio Island.

The typhoon is expected to make landfall over Cagayan province by Monday morning, at around 8 am, and is expected to exit over the western coast of Ilocos Norte in the afternoon.

The eye of the typhoon is expected to pass over Cagayan, Apayao, and Ilocos Norte.

Rainfall is estimated to be 20 millimeters per hour, based on readings by the PAGASA weather radar in Aparri.

'As strong as Rosing, Anding'


My luvly Hachi...jaga diri sayanggg, semoga semuanya selamat...moga DIA menjaga my sayang dan semua anak kapal mereka...Amin YaRabbalamin.

Luv,
Naa
Umah Pak Su, Taman Koperasi Polis

0120: Alert on Thypoon Megi! Ya Allah jaga dia untukku...


My Hachi called me just now...they could be sailing to the other place. Everyone is in alerts mode...keep waiting updates from Phillippines...about the new alert on Typhoon Megi...owhhh...my heart pumping non stop...cepat2 google the thing!...



Owh...they expect heavy rain this evening over there...n the ship still in Oilfield in Saint Joseph...they are going to hammer the jacket...cant just simply leave all those multi billions stuffs there...They could be there another 2 days to finish the project!..Ya Allah...seriously it is so scary...the wind expected to be 140km per hour...and if it goes wild...can go up to 250km per hour n that can hit till Johor!..He just call me again...he sounds very calm...keep calming me not to worry...i cant lie...i am really worried.. Ya Allah...hanya padaMu kami meminta. Selamatkan mereka Ya Allah...Jaga dia untukku...aku mahu dia pulang dengan selamat Ya Allah...

To frens, doakan everything go fine n well...a lot of thing can happen..Hanya DIA Yang Maha Mengetahui dan Maha Kuasa. Ya Allah, terimalah doa hambaMu yang lemah ini. Jagalah keselamatan mereka Ya Allah...Amin Yarabbalamin. I am not going to cry...(trying so hard actually)...tiap saat doa itu bergema dalam diri...

Patutla pagi tadi hati rasa sayu semacam...macam ada sesuatu yang x kena...namun syukur sekurang-kurangnya aku diberitahu...aku perlu tabah...kerana dia harapkan ketabahan aku...aku mesti kuat...kerana dia juga perlu kuat!..Sayanggg...minta pada DIA..pulanglah dengan selamat sayanggg...I am waiting for u...

I cant ctc him with phone...all i need to do is waiting for the news from him...it is hard...namun hati ini mesti yakin pada Yang Maha Kuasa, Pemilik Langit dan Bumi...Dia yang lebih tahu...menjaga dia untukku....Amin Yarabbalamin...

Updates:
-please read here...
http://www.abs-cbnnews.com/nation/10/17/10/juan-strengthens-still-track-northern-luzon

MANILA, Philippines - Typhoon Juan has intensified further and is now posing danger to northern Luzon, the Philippine Atmospheric Geophysical and Astronomical Services Administration (PAGASA) announced Sunday.

In their 11 am press conference, the weather bureau announced that the typhoon (international codename Megi) was last spotted 520 kilometers east of Aparri, Cagayan, with maximum sustained winds of 195 kilometers per hour (kph) near the center and gustiness of up to 230 kph.

The typhoon is moving west at 22 kilometers per hour, the weather bureau said, and is expected to make landfall over Cagayan by Monday morning.

*4PM updates from PAGASA
http://www.abs-cbnnews.com/nation/regions/10/17/10/juan%E2%80%99s-strong-winds-now-being-felt-cagayan

The land of Phillipines dah terasa the wind. They are working hard on evacuation....hanya itu yang mampu aku catatkan kat sini....

(no call from him, nothimg in YM n my email also...selalunya sebelum he start work he will call me....Aku tak menangis...hati sgt risau....hanya mampu meminta pada DIA..)

*******
-Yanggg, dok tengah baca old posting, 083 but my faveret still 087..the KLIA moment...

Anak Tok Mad terus go to that 083...hmmm tis one rupanya...

That 087 is his faveret. Terlalu banyak good memories that day, we spend hours at KLIA...masing-masing trying to enjoy each minutes that we have walhal hati sayu sebab after that we will be separated again...but he did good job...he leave me with the moment that i will never forget in my life...i send him with smiles...rindu itu bukannya hadir masa dia boarding...bahkan when he still sitting beside me...

[ Sayanggg, i hope that u can read this...i am preparing myself...not going to cry...hope that communication kita x terputus...i will sabar waiting for u...rasa kasih dan sayang ini hadir kurnia dariNya...aku hanya mampu berdoa...semoga Dia menjagaMu...Jaga diri sayanggg....Maafkan Naa...hanya ini yang mampu saat ini...]

Friday, October 15, 2010

0119 : Dok berangan di hari Jumaat...

Busannya ari nie...nothing to do...body aching n a bit dizzy..letih sangat...padan la rasa cam tue...eheksss....kejer membongkang dalam selimut ja ari nie...aksi kuak lentang atas tilam adalah acara rasmi off day...kaber kepenatan n stress kejer....uihhhh...everyday emotionally injured...heheheheheeh...kejer kat battlefield cam tu la...physical xdak injury...kat brain dgn emotion...damaged n injured selalu deh...

Dok melayan hati...tingat pulak masa kat umah lama...bila busan aku turun bilik sauna...sumtimes siap nak terlena kat situ...leganya dapat peluh...almaklumla...awak kejer in air-cond...(kerani pun dok dlm air-cond tau!)...memang heaven.....tapi sejak dok sini tak pi dah sauna...tak der kawan lagik pun...mula dok berangan...kan best kalau ada kat umah satu...xyah la yang super mahal....yang simple dan tak mkn space...lagi baguih kalau buleh bawak merata...maklumla...ni bukan umah cheq...one day nanti kene gak pindah kan???...bila tensen dapat gak dok mensaunakan diri....suka betuiii tengok skin after sauna...redish..walaupun cheq itam manih orangnya...heheheheehhe...

Yang paling suka sebab badan rasa ringan jer...cam kuar segala lemak2 yang melambak tu....oleh itu meh la kita mengGOOGLEkan diri...mencari mana-mana yang berkaitan....tapi kene survey feedback gak kan???...korang kalau ader experience beli sauna kat umah nie share la...nak beli...tapi cam takut2 pun ada gak...ishhhhhh...tapi memang interested...sebab cheq jenis malas nak kuar umah pi jogging or Gym segala...sebabnya...isshhh....dah la tidoq pun tak cukup semedang...cari yang lebih practical...(sebenaqnya takut lagi itam...huhuhuhhu...kang rentung jenuh lak nak survey UV n whitening clorox....owhhh tidakkkkkkkkkkkkk....heh! Gediks!...)




[tadi panaskan mee sup...punya ralit tulih blog...nasib tak jadi mee grg...hahahahahahahah....esok balik umah pak su...buleh gak lepak kat tepi kolam ikan pak su...busan arrrrr....asyik dok umah jerrrrr....tolon!!! perlukan kehijauan...

new updates on my Aara Yara: http://aarayara.blogspot.com/2010/10/abah-nazla-dia-amanahku-ya-allah-hanya.html]

Wednesday, October 13, 2010

0118: Awat dok create "Rapport"....


Semua orang ada FB, aku pun ada beb...orang ada twitter...aku pun ada gak...pastu x reti guna!!!!...lalalalalalalalala....anak sapa arr tue???....ari nie tak mo citer bende2 yang lapuk tu...dah bosan...aku update sikit2 jer kat sana....xda mood...malas nak create hangin kat sana...kang tak larat bergoyang idup aku...almaklumla...kita bukan buleh tau hati orang...sebab kita pun tak tau sapa dok skodeng life kita....shhhhh...tertoleh kiri...tertoleh kanan...huh! lega! aku kat umah daaaaaa...alone...no one to skodeng me....eheksss....

Semalam tertengok la satu status nie...hahahahahahaha...sampai gitu tahap dengkinya...siap publish that been treated unfairly....bengang sebab benda tu untuk selected person?...hmmmm...pikir la sendiri tahap mentalitynya...the attitude justify it aite...yezzaaaaaa......patutla ada org tu tetiba marah aku...sebab status bangang tu...aku xtau apa-apa pun...tak memasal jadik mangsa "GRILL"...huh kejam!...tapi relaks arrr...aku siap gelak lagi...aku siap cakap...ekcelli he/she just wait for us to reacts so that he/she can confirmed his/her assumptions...(cam complicated lak ayat aku nie aiiihhhhh...)...semalam masa nak pi kejer tu malas semacam jer rasanya....tapi bila start kejer cam ok jer...walau rasa tired dan pening tu ada sikit2....tapi aku lalui hari dengan jayanya....habih kejer...settle the report for the team...sebab semalam my turn...productivity is a bit down...cam biasa...masalah biasa....alahai..kene la creative in creating reasons n cause!...hates this!..



Tapi sebenarnya aku terasa sumthing....the commitment n teamwork dah bit shaking...sebab benda yang kat FB tu la...till now that status still there...hmmm...i have no comment on it...sebabnya banyak lagik benda yang lebih penting dr all those no-sense thing...there are other ways that u can take..because kat FB, there are your superiors and fellow colleagues that are added in ur fren lists...dont u see the "thing" that u creates can cause other rapport which at the end hurts urself....maybe setengah orang berfikir dengan creating uneasiness can solve the issue...but it is actually cause other bad things rather than good things...problem maybe solved but with the longer period and of course...with others problem tagged along...hah!...complicated dah nie!..ishhhhh

Dok tunggu updates on that lucky draw...hahahahaahaha...semua pakat excited...excitement...especially on person that meet the requirement la...semua pakat pasan nak booking the prizes...iPhone 2 tau...ipod...vouchers....wah wahhhhh..best!!!...sgt tak sbr nak tgk the result...semua pakat kecoh....most are eye-ing on iPhone n ipod....materialistik masing-masing....heehehehehehehe...rugi x gi dinner ari tu...tahun lepas dapat gak shopping voucher....and i bought bag for myself....bebaru nie dapat Starbuck voucher...yeyyyyyyyy......maybe wait for my Hachi...we use that voucher...sebab voucher tu token of appreciation...(shhhh...jimat duit cheq...hahahahahaha...kedekut siut!)....xla...sebab voucher tu surprised!...x sangka...so i want to share it with my luv one...

[ Owh yaaa...bulan September tahun nie memang unforgettable...our birthday, then surprised from the co, cert, token etc etc...ishhh banyak betul surprise bulan September for me....Alhamdulillah...syukur pada DIA...my Hachi dah balik ke oilfied in St Joseph, Sabah....they have to work hard for that project after few days delayed due to bad weather...hope he can come back end October...kalau x... extend lagik sampai awal November la jawabnya...huhuhuhu...alahaiiiiii.... cepat la balik....nanti Naa banjer makan ABC...tapi jagung kurang...sebab ari tu cari gaduh dengan orang...hehehehehe..lariiiii.... ]

Tuesday, October 12, 2010

0117: Bila ada itu PHD...

Semalam aku baca la satu blog nie....the link is at my lists as well...dah lama jadik silent reader...but to be honest i luv the way she put thing on words...kelakar n honest...so kakak ni baru jer kene warded...then ader la sekor anon nie dgn penuh gahnya menjatuh hukum yang dugaan ini sebab kakak tu banyak buat salah..????...erk!!! ko tu tuhan ker???....

Aku pernah kena....benda yang sama...bukan dari anon...dari orang yang aku tau siapa...dalam blog nie...dah history...agaknya kalau anon yang giler tu baca blog aku konpem akan terhukumlah aku sekali lagi...walau apa pun...syukur aku bukan jenis orang yang jahil...aku bukan perempuan yang bertudung, bukan jugak orang yang baik sangat...tapi satu pangai aku...aku tak suka amik port pasal orang lain...aku pernah kena macam2 hanya kerana orang dengkikan aku...terlungkup banyak kali...tapi perlukah kita hukum dugaan itu datang sebab kita itu bersalah...dugaan itu datang pada orang yang disayangiNya...untuk orang-orang yang mampu menghadapiNya...

Kalau orang yang dah pernah baca aku nyer posting dari mula sampai sekarang...diorang pasti akan perasan sumthing...pada aku DIA lebih tahu kenapa ujian ini pada aku...aku belajar untuk redha...siapa pun kita jangan jadi dangkal mendoakan buruk2 pada orang lain sedangkan kita sendiri tu pun tak tau berapa kepok dosa sendiri...iman dan hati yang baik bukan pada luaran...kalau aku hatinya jahat takkanlah family aku, kengkawan aku dan even orang yang baru kenal aku boleh beri semangat, mendengar, bagi nasihat...sokongan untuk memilih yang terbaik...semua itu hikmah...aku lebih disayangi..mereka bersama aku bukan kerana simpati...malah ada seorang kakak rela bercerita kisah hidupnya hanya kerana baca posting aku...aku tahu sukar untuk dia luahkan...semoga Allah menjaga dia....Untuk Kak D (pi baca blog Green Apple)..Semoga dia dan baby selamat...semoga suami dan keluarga dia tabah...Dugaan bukan hukuman...dia hadir kerana Allah itu sayangkan hambaNya...mengingatkan agar mereka tidak alpa...bersyukur diduga...bukan semua diberi peluang...sekurang-kurangnya di ingatkan..dari hidup tanpa hikmah dariNya...Amin Ya Rabbalamin...


Semalam gak ada satu rumours yang nak buat aku tersenyum...someone claimed that he/she know sumthing about my new things that i get from my work....hahahahahaha...ko marah sebab ko bukan listed ker?...then do ur work dengan ikhlas...bukan asyik PHD merata! kalau PHD yang lagi satu tu dapat gak pakai nama Dr kat pangkal nama....ini PHD yang dok menambah gelapnya hati...eheks btw..it can't cause kudis kat hati aku...and it will not make me reacts like stupid...dan aku paham sebab aku deserves it...ko tu tak.....hahhahahahahaa...Alhamdulillah...rasa best pulak didengki...akan berusaha lebih kuat....Chaiyyyokkkk!!!!pix tu sebab baru nie tetiba aku dapat cert n token...ehekkksss cam tak caya arrrrr...lagi la tinggi tahap PHD depa....hahahahahaha...

[ Kapal my Hachi now berlabuh jauh dari oilfied diorang... due to angin n ombak kuat....he keeps telling me that kapal rasa bergoyang...owhhh...semoga semuanya selamat...Semoga Allah bukakan jalanNya untuk kita...dan aku mahu dia buat sesuatu untuk aku dan dirinya...dan ini pasti akan mendelaykan sesuatu...tapi tak per....andai itu takdirNya...pasti akan ada kan?...kenapa takut?...aku akan tunggu berita baik tu...aku nak dia amik cert yang dia nak tu dulu...then we go another stage!...step by step....he asked me who is him to me?...anak Tok Mad jawab..u are my lucky charm...sebabnya sejak aku ada dia...hati ini tenang sangat...aku dapat banyak surprise and gud things...biarpun bukan la segunung intan namun aku sangat bersyukur...Alhamdulillah...eheks..yanggg...nanti ader lucky draw kat opis...2 iPhone to be grabbed...hehehehehe...mana tau nasib baik...hahahahahaha...aku nie buleh kira baper kali dapat lucky draw..hahahahaha...tak pernah lucky pun sebelum nie...hahahahahaa...hati memang tingin nak dpt iPhone tu...eheksssssss ]

Monday, October 11, 2010

0116: Can't stop thinking...

Arghhhh...today x cukup tido...macam-macam bunyik ada tadi...bunyi orang dok buat renovation...sampai petang lak tu....then bebudak yang dok berlari2 and dok ngetuk tempat simpan paip bomba...owhhhhh...menguji jiwa yang tersangatla "penyabar" nie...

Yang mak bapak diorang nie kekadang tak tau la nak komen apa....we know kids are explorer...but some people they can just let their kids without monitoring it..What if sumthing bad happen???..baru nak nangis n nyesal???...another one jgn pulak asyik nak salahkan keadaan bila masalah sosial tu makin high...sebabnya mak bapak pun amik mudah...karang kalau kata pandai buat anak jer, mula la nak hangin...ko tak dak anak lagi apa tau???...so bila u as a parents n adults can just ignore ur responsibilities towards them tak pulak salah kan???..hmmmm...entah la malas nak komen...Ya Allah jangan lah Engkau alpakan aku sampai melupakan tanggungjawab ku....Amin Yarabbalamin...

Hmmm...tetiba jer aku cepat naik angin lately...owhhhh...and tetiba aku marah kat my Hachi....kesian pulak kat dia...dah la the weather not so good overthere...the weather at the oilfied is harsh dengarnya...Semoga Allah menjaga dia dan kengkawannya..Amin Yarabbalamin....I am really sorry...



Tingin nak belajar photography...so for that kene simpan duit untuk beli camera dulu...planning for camera yang tak berat n tak bulky...Go Naa...work hard for that!!!...dah lama dok tingin nak belajar nie...and kalau ada rezeki nak tukar this netbook to lappy...sebab byk sikit buleh letak and laju sikit...nak belajar on graphic sikit2...eheksss...byknya planning dia...maybe i shud let go my olympus digicam....honestly since i own it...not so easy to handle...and at last i capture more pic using my hp rather than that cam...the menu susah nak adjust...and at the end the pix really turn me off...but still looking the same brand...the review about this camera is really interest to own this pet!

Second thing...dok pikir nak buat part time...part time that can earn extra money...buleh gak cepatkan aku capai my impian...eheksssss....so sesapa ada idea...roger2 la noooo....nak belajar baking pun belum lagik...hahahahhaaha...

[ my Hachi...i am truly sorry sayanggg...sedih tau bila u cakap ombak kuat nie...risau tau dak???...take care of yourself ok...dah la i cant contact u...Semoga Allah sentiasa take care of u...soory yer korang..asyik dok citer pasal my Hachi...we are having some communication issues here...so by reading my blog at least he knows my condition right now... ]

Friday, October 8, 2010

0115 : Updates on My "Aara Yara"

Disebabkan anak Tok Mad tengah serabut!!!...maka dia siapkan 2 posting untuk Aara Yara!...menulis untuk diri sendiri macam nie la kan...bukannya ada ramai yang baca pun...tapi tu la...i am doing what my heart like...bak kata sorang penulis nie kat fesbuk...ekcelli dia nia adik ipaq my kakak angkat...walau kita takleh touch hati semua orang..biar pun sorang yang hatinya tersentuh itu sudah cukup menggembirakan....

[ Orang yang akan dipaksa untuk tersentuh telah adaaaaa...hahahhahahahaha...tak tau la sapa mangsanyaaaa...ehekssss...abih la dia!!!! ]

Thursday, October 7, 2010

0114: " HARAP SINAR "

Kosong benar malam ini...
Wahai rembulan sayang...di mana engkau?...
Wahai bintang hati...mari sayang...
Hati geruh tanpa kalian....
Mari sayang temankan jiwa yang lara ini...
Beri sedikit cahaya pada gelap ini...
Biar bisu namun rasa berteman....agar sunyi itu bisa tinggalkan aku...
Agar kelamnya rasa bisa ada sedikit cahaya untuk esok...
Bukan untuk aku miliki...cukup rasa diri ditemani...
Cukup untuk terus cuba bertabah...bertahan diri...
Menongkah hari esok yang entah apa datangnya duga...
Wahai Pemilik isi langit dan bumi...
Peluk aku dalam kasihMu...
Iring aku dengan petunjukMu...
Aku ingin jadi sesuatu disisiMu...
Kerana aku percaya Engkau sayangi aku lebih dari mereka ketahui....

-Naa @ Aara Yara . Putra Heights . 7th October 2010 6.51 am -

[ Memori itu sesuatu yang tak siapa dapat pisahkan....bila hati dipanggil untuk mengingatinya...terasa tabah itu bagai hilang dari diri...saat ini aku hanya ingin sedikit limpah kurniaNya...agar diri rasa bertabah dan sabar....Maafkan aku yang serba lemah ini...Maafkan aku... ]

0113: "M" for MEMBEBEL!!!

***CAUTION: Please ignore all those wrong spelling n grammar...pagi butanya entry...lagikpun cheq ni kerani cabuk jerk....***

M.>>> for membebel!!!!...Ini ayat Ah Tow!!!...aiyaaaaaaarrrkkk…

Siku biru dah balik opis….few days back actually…but with the face yang sangat memualkan…ehekss…

-Ko apasal???..ada good news kaaaaaaa???..

Muka cam orang mati bini.

-Tak arrr…dia tu susah laaa…aku memang la nak….tapi dia cam xperlukan aku jerrrrrrrrk….

-Laaaaaaaaa….ko tak cakap ker apa ko nak???...

-Dah…tapi entah la….aku call n sms pun tak reply…bukan sekali dowh….

-Owhhh…ok…xpa la beb…bukan sorang pompuan kan…..releks la….xyah la buat muka cam tu…buruk dowhhhhhhh

-Yer la…yer la….


Ok get back to the previous case…

owhhh goshhhh…u all know what??.. the answer given is really unbelievable….after aku highlighted to 3 mgrs on the nite then baru diorang make sure other dept reply it!!!!...sungguh efficient!!!!...then come to resolution…I keep reading the emails…and I am laughing..sinis!...my god the mgr level can answer like that…this is the answer from the dept punya mgr ok…and me myself have the same experience previously but only in different bank….and I don’t believe that solution can be that way…they rather take the actions yang boleh tarnish the image of the organization rather than take a bit effort by referring to higher level that can grant the thing to overshadow the process…and cm issue not like big issue which can really affect or ops lost or what….i am just “kerani buruk” here…but at least I am grateful that I know how to use my brain….aku selalu jugak fight….why cant we put extra effort for that no matter how big or small the amt customer have with us…sumtimes I realize that when people yang cam celaka…n got money u tend to layan them “extra” even their attitude and requests is sumthing that u cant tahan and furnish pun…..capitalism is everywhere….the dissatisfaction is every where aiteee…

Whatever…but to be honest I keep membebel this thing to my Hachi…kesian him…ishhhhh…what to do…I am really upset…can really feel the cm’s feeling…VERY FRUSTRATED…even she is not putting the blame on me…[ she mention that ok…bukan masuk bakul…] she even thank me since I realize the root of cause…which she is calling us for almost 2 mths plus asking a help…and no one realize and done the thorough check on the account…owh goshhhh…see that???... really thanks to my coll in the other department he also helping me to find out that memo coming from which dept…biasa la…in the industry that we are working the accessibility on the system is very crucial…u are dealings with money and P&C info that need super extra care…people said our job is simple…whatever…be in our shoes half an hour…than u know how hard it is….rules, regulations, policies, product knowledge, system, processes, etc etc have to be in ur fingertips…not only that ur common sense n patience…owhhhh sumtimes really tests ur tantrum….and sumtimes feeling like to blow like Karakatoa (entah betul ker tak ejanya…) …but again…we need to swallow it…hahahahhaahhaahaha…

For that cm…I totally understand if you make a drama at any of our branch in future…or if you put it in newspapers or forums…to be honest if me in her shoes I could be doing the same thing…simple reasons is “ I AM YOUR CUSTOMER, WHY I AM BEING TREATED THIS ****** WAY WHILE THE FAULT DONE BY YOUR SYSTEM N OFFICER?..”. I know that she will not winning it anyway…because how the hell that she wants to fight with such big organization aiteee…and some more for organization like us….hmmmmm…..seriesly I feel sad…I know the root of cause, and I know where to escalates for further actions n so forth…but I cant do nothing for u…since the other department refused to do so for whatever reason….or maybe they are not bother at all…

Ngomel too much on that already….hahahahahahahahaha….just my sharing guys…not to say that I am frustrated with what I am doing…but that is the real world…never fair…and it is TOUGH…

Tingat one cm also…keep menjerit ask for assistance….then keep marah me for no reasons….nak jer aku jer aku balas balik…ko la yang jadik issue…sebabnya bila dia dgr my instruction n follow it accordingly…buleh pulak go through the system…hhahahahahahah…itu USER-PROBLEM bukan SYSTEM-PROBLEM….if dunno asks…don’t just babbling…or trying tom act smart…sbb u prolong the issue urself...tak ker stupid namanya….but then bila dah boleh buat mula la malu sendiri…why now can…just now can not…hahahahahahahahaha…so hope u mimpi ur pangai buruk tu malam nie…eheksssssssssss….

[ 2, 3 hari nie really stress n exhausted…how I wishhhhh…that I can have long leave…be in island or what…enjoying my fav food…with the peace ambience…isn’t it HEAVEN?...owhhhhhhh…mimpi la ko Naa oiii…kene kejer la…sebab belum kaya lagik…kang dah kaya pi la mana pun at least tak yah pikir psl duit…hahhahahahahaha….Owh tadi Nampak my dream car again…mini cooper…so cute!!!...buleh lak aku salah masuk simpang sebab dok berangan…hahahhahaha…teruk sungguh anak Tok Mad nie aihhhh…]