Saturday, November 6, 2010

0132: Cuti-Cuti....

Konon-konon nak updates Aara Yara blog masa cuti...but then rasa malas betul...sebabnya???...cheq dok sibuk bercuti kat Melaka n PD...balik ja semalam Ah Tow, Siku Biru n semua dok bising...aiyaaaaa...

-Mana u pi??? lama tak nampak maaaaa???...

Huh?...aku belom benti lagik la....issshhhh korang nie...siap kompelin sudah itam maaaaa....huhuhuhuhuu...memang sadis hat nie...aiyaaaaaa...dah la cheq memang itam...lagi bertambah itam...aiyyyyyaaaaaaarkkkk...mau nangissssssss....


Gi Melaka petang sabtu...the saddest thing is sampai sana petang n it jammed like hell....owwwhhhh sgt stress...pas tu disebabkan malas booking hotel sebelum pi...most hotel pulak full...at last dapat gak....ok la for budget...padahal tak plan pun cam tu....the most important thing xyah nak membebel dlm kete....kalau jalan kaki dah lama sampai....sungguh stress...lega the hotel near Mahkota Parade...so just need to walk nak jejalan to town...the second day tukar hotel kat dengan Jonker Street area...much more better...senang nak jalan kaki round the town...pi makan kat one famous asam pedas shop...hmmmm...sorry to say tak la sesedap mana pun...mampus org tu marah kat aku...sorry...aku memang fussy type...ikan xla fresh mcm yang depa dok claim...murah???...tak!...but the taste is not up to my standard...sedap lagi nyonya nya asam pedas kot....my kakak ipar orang Melaka n Johor...so i know how to differentiate the taste...standard ala-ala ok jer arrrrr....





Kat Melaka syok jejalan...xder beli apa pun...cuma terbenti kat Body Shop...soooooooo......yummy..hehehehehheeheh...most of the trip is about makan2....the last day in Melaka....tingin nak mkn authentic nyonya food at Kapitan House...apa la punya turrr...that shop tutup....dah la penat mencari kat mana...aku memang pernah pi kedai ni...tapi cam semua kengkawan aku tau....aku memang fail but ingat jalan nie....sedih...miss the dessert there...the rendang...the food memang mabeles....but pls aware...harga pun not bad...heheheheh...sedap punya pasai...i am ok about it....and disebabkan kedai tu tutup...we go to one muslim chinese restaurant....kedai tu kat lot baru...takder ramai orang sebab tempat baru...so just give a try...harga food dia pun murah...budak kedai tu bgtau kalau malam baru ada ikan bakaq...ooooo...to be honest..the food is nice....kene lak dgn ayaq tembikai...heheheheheh..lepas makan mula la mata sayu jaaaaa...nak jadi naga bora la tue...eheksss...



Lepas makan pi round2 cari nyonya restoran...ingat nak mkn dessert ja...but most shop will open back at 6pm...and the one yang kwn aku suggest close lak...aku kan cerewet...at the end we all decide to go umbai....hahhahahahaha...sebab aku dok bising nak mkn ikan terubuk bakaq.........yesssssss...ikan sgt fresh...udang besaq, kerang...n kangkung belacan....perghhh habih sepinggan nasik...cuma sambal cicah dia ja kurenggg sikit...[ dia kompelin lagikkk...hehehehhehehe... ]. Best balik lena tak ingat...Naga Bora tengah kumpul energy..sebab esok nak lepak PD pulak...



Owhhhh....have u all know actually orang Melayu nie hebat...zaman dulu orang kita pernah buat Kapal Jong yang buleh muatkan 1000 people inside....but then bila penjajah masuk diorang stopkan the production of it...n then make a story konon kapal diorang paling hebat....n aku wonder kenapa kat Melaka depa bina kapal Portugese yang besaq..sedang kalau korang pi muzium Melaka, korang boleh tengok the real fact...even dalam muzium tu sendiri model kapal penjajah lebih besaq dari kapal jong...padahal kapal jong tu memang jauh lebih hebat dari kapal depa....pic dia x baper clear....kalau pi Melaka...pi la tgk sendiri...

Lepas check out ...terus ke PD...cam biasa malas nak booking the bilik dulu...memang hati dok tingin nak stay kat one hotel nie...5 star...every room siap ada private pool lagik...sebelah dia is diorangnya water chalet....so gi la kat kaunter...at water chalet the greetings is great...but then when comes to water home...hmmmm...just because aku pakai hush puppies nya selipar n drive Kenali ko buat tak layan jer...WTF?....since cam tu...no way for me to spend that much for that kind of service....kejer kat reception pun mau berlagak???..erkkkkk....xkuasa aiiihhhh...jimat duit!...buat apa buang duit for that kind of hospitality....korang tengok la sendiri brochure yang both bagi...the expensive one is the photostat..service is out...one day i'll be back with my mini cooper....eeiii geram aihhh bila tingat!





At last check in kat Corus....not bad...the room ngadap laut...the breakfast dia pun sedap...just one day in PD. Really have good rest....now dah come back to KL...owhhhh...my hectic world....

[ My Hachi dah balik dengan selamatnya...Alhamdulillah...aku tunggu dia kat KLIA...but then at the wrong arrival door....huhuhuhu...sorry sayang...but u will find me if i am sesat again aite???.....lega sebab tak yah risau buat sementara waktu... ]

4 comments:

azieazah said...

Wow bestnya dia berjalan cuti-cuti sampai ke Melaka. Memang sedap betul lah di Umbai tu ek? Mu anak buah sanggup drive semata-mata nak makan ikan bakar kat situ, pastu balik ke KL semula. perhhh...

Yang teruk layanan tu Legend kah? Ayooo...! 1hb Disember, Kak Azie plan nak pegi sana, ada kerja.

i am Naa... said...

memang best ikan bakaq kat situ akak....mabeles....murah lak tu....

Ha ahhh kat Legend Water Homes....double standard...terus hilang mood nak stay kat situ...

NenekPenne said...

ohhh gambar food...lapar laa pulak...

i am Naa... said...

heheheheh..net, memang buat lapaq...tu pun rugi tak sempat gi that Kapitan House...kalau yang tu, mesti byk lagi pic...